Przejdź do treści
Wczytuję...

ryżowa potrawa

Ryż jest w Japonii tak samo ważny jak chleb. Ryż japoński (japonica) jest ryżem okrągło ziarnistym, zawierającym dużo skrobi, co nadaje mu nieco lepki wygląd. Ciekawostką jest to, że na półwyspie japońskim trudno jest znaleźć inny rodzaj ryżu niż "japonica". Ta tradycyjna odmiana w dużej mierze dotowana jest przez państwo. Jeszcze kilkanaście lat temu sprzedaż zagranicznego ryżu była zakazana. Następnie, w imię wolnego handlu, wprowadzono kontyngenty importowe. Jednak przepisy deregulujące w dużym stopniu są omijane przez stosowanie nieco surrealistycznej praktyki. Japonia wprawdzie importuje około 700 000 ton ryżu, ale trafia on prosto do spichlerzy, ponieważ rząd woli faworyzować lokalnych plantatorów.

Z drugiej strony takie działanie, może trochę ocierające się o praktyki monopolistyczne, skutkuje tym, że tradycyjne japońskie potrawy nie są „psute” przez tańsze odpowiedniki z adnotacją: „składnik identyczny z oryginałem”. Takim klasycznym, typowo japońskim, prostym do przygotowania, daniem jest takikomi, którego receptura opiera się o sezonowe składniki.

TAKIKOMI GOHAN. DANIE PROSTE DO PRZYGOTOWANIA.

Takikomi gohan to japońskie danie ryżowe z dodatkiem warzyw, grzybów, owoców morza, ryb lub mięsa. W Osace to danie nazywa się kayaku gohan. Jest to potrawa, która wnosi wiele smaku i różnorodności do zwykłego ryżu. Zazwyczaj przyprawia się je japońskim bulionem, dashi i sosem sojowym shoyu. Bardzo łatwe do przygotowania danie, ponieważ jest ono gotowane w szybkowarze ryżowym. Wszystkie składniki są gotowane razem, z kolei ryż wchłania smaki pozostałych składników.

Aby go przygotować, wystarczy włożyć surowy ryż do szybkowaru, a następnie dodać dashi. Kolejno połóż swoje składniki na powierzchni przygotowywanej potrawy. Ważne jest, aby nie wprowadzać zbyt wielu składników, trzeba znaleźć równowagę. Szybkowar zrobi resztę. Kiedy już wszystko zostanie ugotowane, można wymieszać danie ryżową łopatką i podać w japońskiej misce. Można też zrobić to danie na zwykłej kuchence. Wskazówka: przed gotowaniem należy dobrze namoczyć ryż przez około 30 minut.

Z CZYM PODAWAĆ?

Do tego dania zazwyczaj dołączana jest zupa miso, gotowana lub surowa ryba, warzywa, tamagoyaki (omlet japoński), tsukemono (tradycyjne japońskie warzywa konserwowe) i zielona herbata. Może być również używane jako danie główne, gdzie będzie serwowane w dużej misce. Jest to danie, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wiesław

Leave a Comment