Tradycyjne, klasyczne sushi, jakie znamy w Polsce jest wytrawne w smaku i zawiera warzywa, ryby i różnego rodzaju owoce morza. Jednak w Japonii ta kwestia jest o wiele bardziej rozbudowana, dlatego też możemy wypróbować rozsypane sushi, sushi wegetariańskie albo na słodko.
KIESZONKI Z TOFU
To ostatnie, znane jako inari sushi, są to swego rodzaju kieszonki z tofu wypełnione ryżem do sushi. Można stworzyć kontrast i np. uzyskać wersję słodko-kwaśną albo pozostawić lekko słonawe nadzienie i uzyskać sushi w postaci deseru.
BOGATE WNĘTRZE
Do przygotowania tego rodzaju sushi używa się aburaage, czyli sakiewek z tofu, które najpierw są smażone, a następnie gotowane w słodkim sosie. Tak przygotowane napełnia się ryżem i tu mamy sporo możliwości. Możemy wymieszać go z warzywami, np. pokrojoną drobno marchewką, grzybami shiitake, odrobiną cukru i sosem sojowym. Albo zupełnie na słodko – z ryżem połączonym z uprażonym sezamem i słodkim imbirem gari.
LISI PRZYSMAK
Ciekawostką jest, że podobno ten rodzaj sushi, to danie uwielbiane przez lisy. Inari to japońskie bóstwo płodności, rolnictwa i przemysłu. I byłoby to zupełnie niezrozumiałe, gdyby nie fakt, że na ziemi wysłannikami tego bóstwa często bywały, według ludowych wierzeń, właśnie białe lisy.
W zależności od regionu Japonii spróbujemy inari sushi w dwóch kształtach. Prostokątny, kiedy „zamkniemy” sakiewkę z tofu, przypomina niektórym lisie uszy albo trójkątny. Inari sushi, nie jest niestety popularne w Polsce i ciężko jest je spróbować w którejś z azjatyckich restauracji, ale bez problemu możemy zrobić je w swoim domu.