Przejdź do treści
Wczytuję...

curry z ryżem

Ta niezwykle smaczna, sycąca i nieco egzotyczna potrawa stała się popularna nie tylko w całych Indiach, ale również na świecie. Niezbyt zachęcający, pomarańczowy kolor, a do tego jeszcze bardziej odpychająca konsystencja nie przeszkodziły jednak, by danie curry zjednało sobie zwolenników. Zadziwia jednak fakt, że w tak przemyślanej, poukładanej i wyważonej w smaku kuchni japońskiej znalazło się miejsce dla tego specyficznego połączenia. A jednak! Będąc w Japonii zdziwimy się pewnie nie raz, ale curry przygotowywane jest w domostwach średnio raz na tydzień.

JAK CURRY DOTARŁO DO JAPONII?

W XVII wieku Indie były brytyjską kolonią. To właśnie wtedy indyjskie  danie curry rozprzestrzeniło się po angielskich domach. Wyrazisty smak był jednak znacząco odbiegający od panujących norm kulinarnych, przez co przeszło minimalną korektę. Ostatecznie danie stało się mniej pikantne i za sprawą mąki pszennej gęściejsze. Podczas reformy rządowej Meiji w latach 1868 – 1912 japońskie porty otworzyły się na handel zagraniczny, a sprowadzana przez Brytyjczyków curry stała się cennym produktem.

W ten również sposób do Japonii przedostał się przepis na curry z ryżem, który dodatkowo (za sprawą mąki pszennej) miał pomóc w walce ze śmiertelną chorobą beri-beri, która wynikała z niedostarczanej organizmowi witaminie B1. Na podstawie tej historii możemy zauważyć, że japońskie curry nie jest w gruncie rzeczy iście japońskie, a jedynie zapożyczone z zachodu. Nie przeszkodziło to jednak w pokochaniu tego dania i uczynieniu go potrawą narodową, na miarę sushi czy chociażby ramenu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Curry z ryżem jest na tyle proste i szybkie do wykonania, a przede wszystkim smaczne, że stało się popularne w każdym domu – nie tylko zamożnym, ale też tym uboższym. Ciężko stwierdzić czym różni się japońska wersja od tej brytyjskiej, ale z pewnością w odróżnieniu od indyjskiej jest mniej nasycona przez przyprawy i mniej rozrzedzona za sprawą mąki.

Do przygotowania curry potrzebujemy spory kawałek mięsa – wołowinę, wieprzowinę albo kurczaka. Dodatkowo zawsze podawane jest z ulubionym ryżem, co akurat jest typowe dla japońskiej kuchni. Z kolei sam sos curry jest na tyle gęsty, że z powodzeniem może przypominać gulasz. Z dodatkami ziemniaków, marchewki, cebuli oraz nutą słodyczy w postaci miodu albo jabłka uzyskujemy smaczny i pełnowartościowy posiłek. Jedynie odrobina ukochanego sosu sojowego, masła, indyjskiej garam masala i w końcu przyprawa curry, tworzą mocno aromatyzowane połączenie, które pokochali ludzie na całym świecie.

Leave a Comment