Przejdź do treści
Wczytuję...

Kimchi

Kimchi stanowi tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które przyrządza się ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Najczęściej podstawowymi składnikami są kapusta pekińska, rzodkiew japońska,marchewka oraz por, a w większości przepisów obowiązkowo dodaje się proszek z papryczek chili, który nadaje daniu ostry smak. Jest popularną przystawką i w Korei podawana jest niemal do każdego posiłku, stanowi również główny składnik innych potrawach takich jak zupa kimchi lub kimchi bokkeumbap. Pierwsze kimchi przygotowano w Korei w VII wieku, kiedy ten sposób konserwacji żywności przywędrował z Chin, gdzie był już szeroko dostępny. W koreańskiej kuchni zaczęto stosować kiszenie celem zachowania rzepy przez zimę, w kolejnych modyfikacjach przepisu dodawano sosu sojowego, a jednym z „najnowszych” dodatków jest  wspomniany już proszek z papryczek chili, który trafił do przepisów dopiero po 1756 roku, kiedy Japończycy wprowadzili papryczki chili na rynek koreański. Danie może być sezonowe, czyli dodawane są dostępne warzywa o danej porze roku.

W Skazka Sushi kimchi jest kiszona na autorskiej bazie w tradycyjny sposób. Zwiera sporą ilość papryczki chili, która jest bogata w kapsaicynę, posiadającą właściwości bakteriobójcze oraz wykazuje skuteczne działanie odchudzające.  
 

Leave a Comment