Przejdź do treści
Wczytuję...

onigiri

         W japońskiej kulturze gastronomicznej ryż jest tak bardzo zakorzeniony, że bez większych trudności zamiast nazywać Japonię zamiennie Krajem Kwitnącej Wiśni, moglibyśmy mówić Kraj Wszechobecnego Ryżu. W większości tradycyjnych potraw znajdziemy ryby, owoce morza i właśnie ryż. Nawet popularne słodycze robione są z mąki ryżowej!

HISTORIA POWSTANIA

            Onigiri to nic innego jak oczywiście kolejne danie na bazie ryżu. W historii kraju pojawiło się już w XI w., kiedy to na pikniki zabierano ryżowe przekąski. Następnie w epoce Kamakura (trwającym od XII do XIII w.) samurajowie w trakcie wypraw sycili się ryżowymi kulkami ze śliwkowym nadzieniem (umeboshi). Mimo wielkiego podobieństwa dopiero w epoce Edo (XVII – XIX w.) zyskały kształt, który utrzymuje się aż po dziś dzień. Mianowicie spotkamy je w formie trójkątnej lub owalnej. Dodatkowo przyklejany jest do ryżu pasek glonów nori, który znacznie ułatwia przytrzymywanie i spożywanie posiłku.

BOGATE I RÓŻNORODNE WNĘTRZE

            Podstawą w tej popularnej przekąsce jest słony i kleisty ryż. Dzięki dodatkowi soli ma zdolność do dłuższego przetrzymywania i nie psuje się tak szybko np. w podróży. Nadzienie zależy od preferencji i funduszy, ponieważ w tej kwestii gama dodatków jest naprawdę szeroka. Tradycyjnie dodaje się marynowaną morelę, piklowane śliwki, pieczone i smażone ryby, owoce morza, warzywa, a nawet jajko. W zachodnich propozycjach możemy znaleźć także czekoladę.

WEŹ MNIE W DROGĘ

            Onigiri jest jedną z najczęściej jadanych przekąsek. W Japonii spożywane jest w ramach śniadania, w pracy, w podróży, a nawet matki pakują dzieciom onigiri do szkoły. Można kupić je w każdym sklepie, a na ulicach są również automaty z zapakowanymi ryżowymi kulkami. Lokalna ludność często także wykorzystuje ryż z innego dania do zrobienia onigiri, aby nie marnować w ten sposób jedzenia.

           

Leave a Comment