Przejdź do treści
Wczytuję...

pokebowl

Pyszny ryż, świeża ryba i kolorowe warzywa. Połączenie uwielbiane na całym świecie. Z japońską estetyką dekorowania posiłków, niemal rozrzucone sushi, stało się uwielbianą potrawą w 2016 roku! Podawane w każdej restauracji i kawiarni w Ameryce, nie tylko cieszyło się ogromną popularnością na portalach społecznościowych, ale także doczekało się licznych urozmaiceń i zamienników – zamiast ryby można było zjeść potrawę z mięsem albo tofu. Czym tak naprawdę jest pokebowl?

HAWAJSKA UCZTA

Pierwotna i podstawowa zarazem wersja poke przypomina japońskie sashimi. Dla przypomnienia – sashimi, to pięknie poukładane na talerzu kawałki ryby i owoców morza. Tą nazwą określa się sposób serwowania surowego mięsa – nie tylko ryb, ale także wołowiny i koniny.

Pod koniec XIX i na początku XX wieku spora część mieszkańców Japonii wyjechała na słoneczne Hawaje w celu pracy, podczas uprawy ananasów i na plantacje cukru. Było ich tak dużo, że stanowili wtedy ponad 40% wszystkich mieszkańców. Dziś jest to zaledwie 17%.

Zarówno Japończycy jak i mieszkańcy Hawajów uwielbiali zajadać się surowymi rybami. Na Hawajach zaczęła nawet w latach 70. pojawiać się uboga wersja dzisiejszego pokebowl, ale zdecydowanie bogatsza niż sashimi. Do przygotowania dawnego poke wykorzystywano pokrojonego w kostkę lokalnego tuńczyka zwanego ahi, posypanego hawajską solą z dodatkiem siekanych wodorostów i drobno zmielonych, prażonych orzechów pekan.

Dziś danie jest na tyle popularne, że będąc na Hawajach znajdziemy je na przyulicznych straganach z żywnością, w burżuazyjnych restauracjach, a nawet na stacjach benzynowych! Z kolei w supermarketach stworzone zostały specjalne miejsca, w których będziemy mogli skomponować swoją indywidualną wersję hawajskiego pokebowl.

WARSTWOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pokebowl mimo chaosu względem chociażby sushi, w gruncie rzeczy jest naprawdę poukładane i posiada warstwy, których należy przestrzegać podczas gotowania. Aby zachować równomierny kształt przygotowuje się je w miseczce, której wysokie boki trzymają uporządkowany fason.

  1. RYŻ

Pierwszą z warstw jest ryż. Idealnie sprawdza się jaśminowy, który dodatkowo jest naturalnie pachnący i dopełnia całości albo ryż shari, który jest odrobinę kleisty i wykorzystuje się go do zawijania sushi. Na przestrzeni lat stały się też możliwe zamienniki jak np. dowolny rodzaj ryżu, komosa ryżowa czy też makaron soba. Ostatecznie ważne jest, aby składnik znajdujący się na samym dnie był naprawdę bardzo gorący.

  1. RYBA

Ryba była podstawową częścią w pierwotnej wersji poke. Dlatego też nie może zabraknąć jej tutaj. Powinna być jak w sushi – świeża i wysokiej jakości. Może być surowa, marynowana, a nawet pieczona. Zazwyczaj wykorzystuje się tuńczyka, ale też łososia czy nawet ośmiornicę. W dobie popularności możliwe stały się inne białkowe dodatki – krewetki, tofu czy chociażby mięso.

Ważne jest, aby ta warstwa nie tylko była pokrojona w kształtne paseczki albo sześciokąty, ale żeby przede wszystkim była zimna. Ten kontrast gorącego ryżu z zimną rybą sprawi, że w efekcie końcowym (w ustach) poczujemy przyjemne ciepło. Dlatego bezpośrednio po przygotowaniu powinniśmy je zjeść, aby połączenie temperatur nie nastąpiło w naczyniu. Nie dodaje się w tym przypadku żadnych przypraw, tylko polewa potrawę uwielbianym przez Japończyków sosem sojowym. Jego słony i dość specyficzny smak podkreśli ukryty na dnie ryż i wydobędzie z ryby jej wyjątkowy, morski klimat.

  1. WARZYWA

Skrupulatnie pokrojone w cienkie, eleganckie plasterki albo w równomierną kostkę dodają daniu nie tylko pięknego i barwnego wyglądu, ale także urozmaicają końcowy smak pokebowl i zapewniają niezliczoną dawkę witamin. Jedne z najczęściej wykorzystywanych to awokado, ogórek, rzodkiewka, fasolka edamame czy kiełki fasoli. Tak jak w przypadku sushi – są to warzywa, które nadają się do spożycia w surowej postaci.

Często dla urozmaicenia dodaje się plasterki marynowanego imbiru, wasabi, wodorosty nori, orzeszki czy chociażby sezam. Ważne jest aby ta ostatnia, wierzchnia warstwa była taka, jak w kulturze kulinarnej Japonii – widowiskowa i zapierająca dech w piersiach od swojego uroku.

Leave a Comment