Przejdź do treści
Wczytuję...

Sashimi łosoś
Sashimi tuńczyk bluefin
Sashimi seriola
Sushimi Saba

Sashimi to tradycyjny sposób podawana surowego mięsa, głownie surowej ryby oraz owoców morza. Słowo "sashimi" dosłownie oznacza „przekłute ciało” i pochodzi z około XIV wieku, kiedy uznano, iż słowo kiru - oznaczające ciąć - jest godne tylko użytku samurajów.

Mięso podane w sashimi zazwyczaj serwuje się jako pierwsze danie podczas formalnych spotkań w Japonii, gdzie uznawane jest za niezwykły przysmak i tak jest też przygotowywane.Selekcjonuje się najlepszej jakości mięso lub owoce morza, a w zależności od rodzaju mięsa aby wydobyć smak, wyróżniane są trzy najważniejsze sposoby cięcia: hira-zukuri (płaskie, prostokątne cięcie), usu-zukuri (cienkie cięcie) oraz kaku-zukuri (cięcie na kwadratowe kawałki).

Skazka Sushi serwujemy sashimi z czterech rodzajów ryb, dokładając wszelkich starań, aby zachować japoński kunszt, i wybieramy tylko ryby najwyższej jakości. W naszej ofercie znajdziecie:

Sashimi Łosoś – łosoś charakteryzuje się delikatnym, niemal maślanym mięsem i jest bardzo bogaty w składniki odżywcze szczególnie nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3.

Sashimi Tuńczyk Bluefin – tuńczyk błękitnopłetwy, jest jednym z największych występujących tuńczyków - ze względu na wielkość ryba nie nadaje się do hodowli. Gatunek dziko żyjący, poławiany przez miejscowych rybaków za pomocą wędki. Połowy są dokonywane, między innymi, na Sir Lance. Aby zachować najwyższą jakość i świeżość, w naszym lokalu podawany jest tuńczyk bluefin z połowu w Hiszpanii.

Sashimi Seriola – drapieżna ryba, występująca u wybrzeży Australii i Nowej Zelandii. Charakteryzuje się delikatnym białym mięsem.

Sashimi Shime Saba – autorsko marynowana surowa makrela. Bardzo niedoceniona w Polce, gdzie najczęściej spotykamy ją w postaci wędzonej. Posiada delikatny, wyważony rybny smak.
 

Leave a Comment