Przejdź do treści
Wczytuję...

teriyaki

Kuchnia japońska ze względu na fakt, że kraj ten z każdej strony otoczony jest rozległymi wodami ma nieograniczony dostęp do ryb i owoców morza. Nic zatem dziwnego, że są one podstawowym składnikiem diety Japończyków. Jednak spożywanie ciągle produktów o tym samym smaku mogłoby się szybko znudzić, dlatego powstało wiele rozmaitych technik przyrządzania darów oceanu.

YAKI-MONO

Teriyaki to jedna z wielu japońskich technik przyrządzania potraw. Wywodzi się z kategorii yaki-mono, która znaczy tyle, że rozmaite mięsa, ryby i owoce morza są pieczone na ruszcie albo na grillu opalanym węglem drzewnym. Samo teriyaki jest nieco bardziej złożonym procesem, ponieważ potrzebna jest specjalna marynata o nazwie tare, w którym przed upieczeniem moczymy wykorzystane przez nas produkty.

SPECJALNY SOS

Używana do techniki opiekania dań marynata nosi dodatkową, znaną wszystkim nazwę – sos teriyaki. Jego fenomen w Japonii sprawił, że jest drugim (zaraz po sosie sojowym) uwielbianym przez mieszkańców wyspy, a jego niezwykły smak rozprzestrzenił się i zasłynął na całym świecie. Do przygotowania podstawowego takiego sosu potrzebny jest sos sojowy, słodkie sake i cukier albo miód.

Opcjonalnie, aby urozmaicić smak można dodać syrop klonowy, imbir czy ocet ryżowy. Dzięki różnym proporcjom efekt końcowy sosu zawsze będzie inny, ale podstawowe założenie się nie zmieni. Mieszanka kontrastowych dodatków sprawi, że słodki płyn pozostawi przyjemną nutkę kwasowości.

ZNACZENIE NAZWY

Nazwa nie tylko techniki, ale także także sosu pochodzi od słowa teru, co oznacza ‘błyszczeć, świecić’. Wynika to z tego, że tak przygotowane potrawy niemal się świecą i mają piękną, właśnie błyszczącą skórkę.

POPULARNOŚĆ TECHNIKI

W Japonii w taki sposób marynowane i pieczone są głównie ryby i owoce morze, zaś na zachodzie ta technika przypada podczas grillowania mięs. Wyjątkowy smak i prostota zarówno sosu, jak i wypiekania sprawiły, że wiele restauracji produkujących fast food zainspirowało się i w ten sposób powstały liczne burgery i kanapki z teriyaki.

Leave a Comment