Przejdź do treści
Wczytuję...

Sałatka Wakame

Wakame są gatunkiem jadalnych wodorostów. W kuchni japońskiej uznawane są za popularne warzywo, będące składnikiem wielu sałatek oraz zup. Algi poławiane są przez japońskich rybaków od wieków, a pierwsze wzmianki o tej morskiej roślinie datowane są na rok 710. Na Zachód, wakame dotarło dopiero w XIX wieku, a swoją popularność zyskały w latach sześćdziesiątych w USA, kiedy to importowano suszone glony z Japonii i sprzedawano w sklepach azjatyckich. Było to w czasie, gdy umacniał się wpływ ruchu mikrobiotycznego i odkryto w glonach wakame związek organiczny zwany fukoksantyną, która istotnie wpływa na redukcję tłuszczu. 

Wakame przyrządzone w formie sałatki, jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 oraz wielu składników odżywczych takich, jak sód, wapń oraz witamin z grupy B, posiadających dobroczynny wpływ na układ nerwowy. W Skazka Sushi sałatka serwowana jest w autorskiej  marynacie z dodatkiem nasion sezamu i doprawiana jest sosem ponzu, który jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni japońskiej, posiadającym charakterystyczną nutę cytrusową. 

Leave a Comment