Przejdź do treści
Wczytuję...

stragan z yakitori

            Wydawać by się mogło, że Japonia to kraj, w którym w kręgu kulinarnym zasłynęły jedynie ryby, wszelkie owoce morza, warzywa i ryż. Jednak uwielbiane w Japonii i popularne w krajach europejskich szaszłyki nijak się mają do narodowych stereotypów.

HISTORIA POWSTANIA

            Yakitori to w dosłownym tłumaczeniu grillowany kurczak. Potrawa ta, z wielowiekową historią opisywana była już w kronikach z VIII wieku, kiedy to na japońskich stołach zagościły pierwsze kury. W formie znanej przez nas dzisiaj – na szaszłyku – dostępne są dopiero od okresu Taishō, który datowany jest na 1912 – 1926 r. To właśnie wtedy, w regionie Kanto popularne stały się stoiska z grillowaną wieprzowiną, która początkowo służyła zamożnym jako przekąska do alkoholu. Następnie w Kansai, już nadziewana na metal wieprzowina, ale jeszcze smażona w oleju. Bez wątpienia, te dwa połączone ze sobą dania przyczyniły się do powstania szaszłyków znanych obecnie jako yakitori. Po II wojnie światowej rozpowszechniło się w Japonii wykorzystywanie w gastronomii kurczaków i od tamtej pory zagościły w kulinarnej tradycji kraju.

WIELE RODZAJÓW

            Drobiowe yokitori przyrządza się zawsze ze specjalnym sosem, w którego skład wchodzą dwa rodzaje alkoholu (mirin i sake), sos sojowy oraz cukier. Do szaszłyków wykorzystuje się różne części kurczaka, warzywa i grzyby. W związku z tym istnieją różne oddzielne nazwy: momo, zrobione jest z udek kurczaka, reba z kurzej wątróbki, a kawałki kurczaka poprzedzielane porem nazywane są negima. Istnieje także ciekawa wersja, która składa się z kulek z mielonego kurczaka, jajek i warzyw.

OD RARYTASU DO CODZIENNOŚCI

            Niegdyś wysoka cena i rzadkość pozwalały rozkoszować się tym niezwykłym smakiem tylko najbogatszym. Obecnie, nie tylko dostaniemy je w wielu miejscach na globie, ale nawet w samej Japonii, za sprawą niskiej ceny dostępne są dla niemal wszystkich. Powstały nawet specjalne restauracje i bary o nazwie yakitori-ya, w których serwowane są szaszłyki, a podczas świąt i festiwali dostaniemy je w pobliżu świątyń w przenośnych grillach lub na stoiskach ulicznych.

Leave a Comment