Przejdź do treści
Wczytuję...
18mar

Tofu – serek sojowy po japońsku

  • tofu po japońsku

Ludzki organizm potrzebuje produktów białkowych. Najczęściej jako źródło białka wykorzystuje się mięso. Co jednak zrobić jeśli ze względów religijnych mięso jest zakazane? Można sięgnąć po rośliny, odpowiednio je przetworzyć i zastąpić białko zwierzęce roślinnym. Tak też stało się w Japonii - zanim mięso weszło do diety zwykłych Japończyków, głównym źródłem białka było tofu.  Ten specyficzny wyrób z mleka sojowego pochodzi z Chin. Jednak popularność na zachodzie zyskał z nazwą w brzmieniu japońskim.

01mar

Historia japońskiej ceramiki

  • japońska ceramika

Jeśli porcelana, to najlepiej chińska. Jakość akurat tych chińskich produktów jest legendarna. Co jak co, ale wytwarzanie porcelany w Chinach urosło do rangi sztuki, a chińskie wyroby porcelanowe do dziś są uznawane za majstersztyk. Chińczycy ceramikę na wysokim poziomie produkowali zawsze. Nic dziwnego, że sąsiedzi zazdrośnie patrzyli na chińskie misterne produkty i próbowali je naśladować. Tak właśnie działali japońscy rzemieślnicy, którzy od wieków miłujący perfekcję, chcieli zbliżyć się do chińskiego ideału. I prawie się im udało. Prawie.

01mar

Nikujaga, czyli jak wołowina zagościła na japońskich stołach

  • wołowina w Japonii historia

Mięso i ziemniaki – to produkty, które nie przychodzą na myśl w pierwszej kolejności, gdy mowa o kuchni japońskiej. I nic dziwnego. Dań przygotowanych z tych składników w kuchni japońskiej nie znajdziesz zbyt wiele. Jednogarnkowe potrawy mięsno-ziemniaczane to domena kuchni europejskiej. I właśnie z Europy, a konkretnie z Wielkiej Brytanii, do Kraju Kwitnącej Wiśni przywędrował gulasz wołowy. Konkretne, sycące danie nikujaga miało dać siłę japońskim żołnierzom, a ostatecznie zawędrowało pod strzechy.

24lut

Gdzie dobrze zjeść w Japonii? Popularność jadania "na mieście"

  • jedzenie na mieście w Japonii

Lubisz jeść na mieście? Masz w sobie coś z Japończyka! Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni uwielbiają stołowanie się w restauracjach, knajpkach, barach, pubach, które w Japonii można spotkać na każdym rogu. Zgodnie z japońskim umiłowaniem do mistrzostwa w każdej dziedzinie, zwykle nawet najmniejsze specjalizują się w jakimś typie dań, kuchni, sposobie podania. Japonia jest jednym z krajów, w których liczba restauracji przypadających na jednego mieszkańca należy do najwyższych.

Subskrybuj Encyklopedia sushi