Przejdź do treści
Wczytuję...

Kłącze wasabi podane z tuńczykiem Bluefin. Podane na liściu wasabi

Eutrema Japonicum potocznie zwana Wasabi, jest rośliną z rodziny kapustowatych, która obejmuje również chrzan oraz gorczycę naturalnie występującą w Japonii, Korei oraz Tajwanie. Jest używana jako ostra przyprawa, głównie do sushi, a także innych potraw. Najczęściej Japoński chrzan spotykamy w formie pasty, która wykonana jest ze zmielonych kłączy  i smakiem przypomina bardziej ostrą musztardę lub chrzan niż papryczki chili, ze względu na to, iż bardziej stymuluje nos niż język. 
Dzikie kłącze wasabi zazwyczaj rośnie w okolicach strumieni górskich oraz dolinach rzecznych w Japonii. Prowadzi się hodowle tej rośliny, lecz jest to wymagający i czasochłonny proces, ze względu na wysokie wymagania wasabi, które potrzebuje krystalicznie czystej wody oraz odpowiedniej temperatury. Kłącze jest gotowe do zbioru po 2-3 latach, kiedy osiągnie dojrzałość. Charakteryzuje się  wysoką ostrością i delikatnym orzechowo-ziemnym aromatem.
99% restauracji sushi w Europie używa wasabi zrobionego z chrzanu pospolitego, musztardy w proszku oraz barwników, ponieważ kłącze wasabi jest jednym z najdroższych składników – w Polsce, jego cena sięga 900 zł za kg. Dodatkowo, aby przegotować wasabi  zgodnie z Japońską sztuką, należy wykorzystać do tego tarkę z drzewa cedrowego pokrytą twardą, chropowatą skórą rekina. 


W Skazka Sushi podajemy świeżo utarte wasabi z najlepszym rodzajem mięsa, czyli tuńczykiem Bluefin. 
 

Leave a Comment